Pazīstamākie mākslas žanri 1. daļa

Žanrs-mākslas darba formas kategorija ar vēsturiski izveidotām, noteiktām raksturīgām pazīmēm.
Cilvēka vai cilvēku grupas sejas attēlojums. Pašportrets,dubultportrets,grupas portrets,vēsturiskais, parādes, rakstura, emocionālais, profesionālais, u.c.
Tēlotājas mākslas žanrs, kas attēlo dabasskatus, apdzīvotas vietas, pilsētas u. tml; šī žanra mākslas darbs. Ir arī fantastiskā ,zemūdens, urbānā (rūpnieciskā) pilsētas u.c.
Ainavas vieds, kurā galvenais izcelts,jūras skats.
Kaila cilvēka  ,cilvēka ķermeņa attēlojums mākslā.
Nekustīgu priekšmetu-sadzīves lietu, ziedu, augļu, pārtikas produktu, dzīvnieku ķermeņa (medījuma), u.c.attēlojums mākslā .
Alegorija ir mākslas izteiksmes paņēmiens — kādas parādības nosacīts attēlojums ar citu, līdzīgu parādību Piemēram (skelets ar izskapti -nāve, sieviete ar ziediem uz tērpa- pavasaris, vecis kam uz galda svece ar galvaskausu  -laiks. Alegorijā attēlo pārnestā nozīmē ,kā simbolus ko tieši attēlot nevar.
Izdomāta vide, tērpi, dzīvas būtnes, ainava ,tehnika. Mākslinieka radīta izdomāta pasaule .

Attēlos ilustrēts stāsts vai notikumi ,ar īsu paskaidrojošu tekstu.

Karikatūra -kāda notikuma, kādas cilvēka īpašības, rīcības, ass izsmejošs attēlojums.Karikatūra vēršas pret ko negatīvu un kam raksturīgs apzināti pārspīlēts, smieklīgs tā attēlojums.

Saržs- kādas cilvēka rīcības vai  sejas attēlojums pārspīlētā veidā ,bet tas nav ass, nav klaji negatīvs. Tam ir labsirdīgi uzjautrinoša nozīme.

Ar baznīcu un reliģiju saistītu priekšmetu , gleznu ,skulptūru attēlojums mākslā .
Ikona - svētbilde. Parasti neliela izmera reliģisko svēto attēlojums baznīcā vai ticīgo mājās.Ikona pieder pie sakrālās mākslas .
Mākslas žanrs kas veidojās 20.gs 30.gados , izdomāta, reālās-nereālas pasaules priekšmetu saplūšana un attēlošana, (kūstošs pulkstenis) -mākslinieki attēlo stāvokli starp sapņiem un nomodu. Žanra pārstāvis ir Salvadors Dali.
Dzīvnieku-kukaiņu, zivju, putnu, zīdītāju attēlojums mākslā. Parasti nav pieņemts tos saukt par dzīvnieku portretiem.
Ģeomētrisku laukumu un līniju atkārtojums ,kas rada redzes vizuālu iespaidu. Parasti tie ir grafiskie darbi ,bet sastopami arī kā datorgrafikas elementi (optiskās ilūzijas, brīnumacs) Kā kustīgi elementi - video. Opārti sastopami arī pilsētvidē.
Populāra mākslas darba rūpnieciska izmantošana, iespiešana, reproducēšana uz dažadām virsmām un priekšmetiem. Parasti ir liela izmēra darbi, kuros sietspiedes tehnikā ir viens sižets, bet maina krāsas. Rūpnieciski pavairo.
Kara notikumi, kaujas skats, var būt liela izmēra darbi.
Vēsturisku personu ,notikumu, attēlojums
Cilvēku ikdienas dzīves ,notikumu, attēlojums. (ģimene atpūšas, bērni mācās skolā, cilvēki pludmalē)
Ģeometrisku, krāsu, līniju, laukumu izkārtojums ,kuros nav saskatāmas reālas formas un priekšmeti. Katrs var iztēloties savu redzējumu un izpratni.
Grieķu un citu tautu folkloras balstītu  mistisku tēlu attēlojums mākslā. Lidojošs zirgs- pegass, sieviete ar čūskām matu vietā -gorgona. (latviešiem- Pērkondievs, Laima, u.c)

 Glezna ,kurā raksturīgs satīrisks vai komisks pārspīlējums, asi, negaidīti kontrasti (meitene -vecis) Groteska  ir saasināts, parasti komisks (kāda cilvēka, sabiedriskas parādības) īpatnību atdarinājums, izcēlums (parasti mākslas darbā).Mēs to pazīstam arī kā  parodiju.